Hvorfor man burde skifte til vinterdæk, og hvordan man selv kan gøre det

 

Det handler om sikkerhed frem for alt, når du skal ud at køre i din bil, og en stor del af sikkerheden ligger i at have de rigtige dæk monteret. Der findes et væld af dækforhandlere og autoservices, både ude i landet og online, og det kan godt være lidt svært at gennemskue, hvordan man vælge den helt rigtige. Men frygt ej, vi hjælper dig til at vælge de helt rigtige dæk til dytten, så du kan komme ud at køre med ro i maven.

 

Sådan finder du den rette forhandler

Langt de fleste dækforhandlere kan selvfølgelig det samme, når det kommer til det produkt, de sælger. Men derfor kan der stadig være en verden til forskel på, hvilken oplevelse du får at handle hos den ene fremfor den anden.

 

Sikkert og vist er det, at hvis du gør dit hjemmearbejde, så mindsker du risikoen for at gå galt i byen og få en dårlig oplevelse hos en forhandler. I den forbindelse er internettet din bedste ven. Brug gerne nogle minutter på at læse op på de anmeldelser, som tidligere kunder har skrevet om forskellige forhandlere. Ikke på forhandlerens egen hjemmeside – for her finder du typisk kun de helt positive af slagsen – men på sider, som er uafhængige. Husk både at læse de positive og de knapt så positive anmeldelser, så du står med et mere helstøbt billede af, hvad der venter dig, når du lægger dine penge hos en specifik dækforhandler.

 

Få styr på sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk

Det er naturligvis vigtigt at få de rette dæk til det rette klima og den rette årstid. Det kan din udvalgte dækforhandler selvfølgelig hjælpe dig med, men hvis du er nysgerrig og gerne vil troppe op med lidt viden om emnet, kan du dykke ned i det på egen hånd.

 

Vi giver dig en oversigt her, men vil du læse mere i dybden, anbefaler vi, at du tjekker FDMs hjemmeside, som giver en mere teknisk gennemgang her.

 

Helårsdæk

Her i Danmark oplever vi ofte relativt milde vintre, og er dit kørselsbehov beskedent, kan du som regel nøjes med at have helårsdæk på bilen. Med helårsdæk er dit greb på vejen ikke helt så godt i de specifikke årstider, som sommerdæk og vinterdæk, men hvis du bare skal køre små ture i en dansk storby, kan de være en god løsning. 

 

Vinterdæk

Når vejret bliver koldere og falder til under 7 grader, begynder gummiet i sommerdækkene at stivne. Det betyder, at du ikke har nær så godt et greb på vejen. Særligt hvis du kører på lande- eller motorveje (altså udenfor større byer), anbefales det at du skifter mellem sommerdæk og vinterdæk. Vinterdæk har et højere indhold af naturgummi og har et dybere dækmønster og tusindvis af lameller, hvilket tilsammen giver et bedre greb på vejen, særligt på sne- eller isdækkede veje.

 

Sommerdæk

Har du vinterdæk på bilen, er det mest sikkert at få skiftet til sommerdæk, når solen begynder at skinne på vejene. Det er det, fordi vinterdækkene står dårligere fast på vejene, når det er over 7 grader varmt, og fordi du ikke kan bremse nær så hurtigt med vinterdæk, når vejene og vejret er varmt. Desuden nedslides vinterdæk hurtigere i sommervejret.