Sidder du ofte i din bil med fornemmelsen af, at den trækker lidt mod venstre side? Hvis du konstant skal sidde og give modstand mod rettet, kan der være noget, der tyder på det. Det kan skyldes mange forskellige ting, og det kan være til at fikse selv. Læs med her og find ud af, hvad årsagen er til, at din bil trækker mod venstre.

Er der korrekt dæktryk?

Dæktrykket kan have en stor betydning for førligheden af din bil. Er der et forkert dæktryk eller ulige fordelt dæktryk på bilens fire dæk, kan dette være synderen bag bilens tendens til at trække mod venstre på kørebanen.

Det er nemt at tjekke, om det er dæktrykket, der er tilfældet. Du tjekker blot dæktrykket på alle bilens fire hjul. De færreste har en dæktrykmåler derhjemme. De er dog at finde på langt de fleste tankstationer. Det er meget forskelligt, hvad dæktrykket skal være alt efter bilmærke og model. Det er derfor mest fordelagtigt at tjekke i instruktionsbogen, i forhold til hvilket dæktryk der passer til din bil.

For at finde ud om regulering af dæktrykket kan være nok til at afhjælpe problemet, skal du kigge på, hvor dæktrykket afviger og holde op imod, om det passer med den side, bilen trækker hen mod. Trækker bilen mod venstre, og har du for lavt dæktryk på venstre forhjul, vil dette typisk være grunden til det. En regulering af dæktrykket til det anbefalede vil kunne afhjælpe problemet.

Trænger dækkene til sporing?

En anden grund til, at din bil trækker mod venstre, kan være, at dækkene trænger til at blive sporret. Sporring af dæk går ud på at justere dækkene, så der er sammenhæng imellem alle fire hjul. Det betyder, at de skal stå parallelt og vinkelret på hinanden. Gør de ikke det, kan det være grunden til, at din bil trækker mod venstre.

Årsagerne til, at der pludselig er behov for sporring, kan være mange ting. Har du ramt en kantsten lidt for hårdt, kan det have skubbet det hjul lidt skævt i forhold til de andre. Det kan også være i forbindelse med skift fra vinterdæk til sommerdæk eller omvendt. I ombytningen kan man få reguleret på hjulene, så en eller flere står skævt i forhold til de andre. Har du lige skiftet dæk, eller har du for nyligt kørt for hårdt på en kantsten, kan dette være skyld i bilens tendens til at holde mod venstre. Her vil en sporring være nødvendigt, hvilket typisk foretages af en mekaniker. På liften.dkkan du læse mere om sporing af dæk.

Er bremserne, som de skal være?

Er det hverken sporing eller regulering af dæktryk, der er løsningen på problemet, kan det i stedet være bremserne, den er gal med. Bremserne er noget af det vigtigste på en bil. Det er derfor nødvendigt at få dem tjekket jævnligt af en mekaniker af sikkerhedsmæssige årsager. Det ville være rigtig træls med svigtende bremser.

En bils bremsesystem kan være meget kompliceret. Der er flere dele i bremserne, der kan forårsage, at din bil gerne vil trække mod venstre. Den klare anbefaling er derfor at lade en professionel tage et kig på bremserne, hvis du har en mistanke til, at det er dem, der bærer skylden for din bils venstre tendenser.