Hvorfor man burde skifte til vinterdæk, og hvordan man selv kan gøre det

Dette indhold er sponsoreret

Når temperaturen falder, og vejene bliver glatte, er det en god idé at skifte til vinterdæk, da de har en anden sammensætning end sommerdæk og derfor bedre egenskaber i koldt og vådt vejr. Men hvad er de andre grunde til dette, og hvordan skifter man selv til vinterdæk?

Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

Selvom det ikke er lovpligtigt, så kan et skift til vinterdæk stadig være en god idé. Der er nemlig flere grunde til dette.

For det første er vinterdækkene blødere, så de kan bedre følge med i asfalten, når den er kold. De har også mere gummi på overfladen for at forbedre grebet på glatte veje. Mønsteret på dækkene er også anderledes, så de kan bedre skille sig af med vandet på vejen. Derudover har vinterdækkene mindre profil end sommerdækkene for at undgå at komme til at køre igennem sneen på vejen.

Det er typisk ikke nødvendigt at skifte til vinterdæk, hvis man kun kører i byen. Dog kan det være en god idé at have vinterdæk på, hvis man har tænkt sig at køre på landevejen, i udlandet eller i ujævnt terræn. Hvis man har fået nye dæk, så er det dog ikke nødvendigt at skifte til vinterdæk.

Er det farligt at køre med sommerdæk under danske vinterforhold?

Det er ikke nødvendigvis farligt at køre med sommerdæk på under danske vinterforhold, men det kan det være. Sommerdæk har en mindre mønsterdybde end vinterdæk, og derfor er de ikke så gode til at håndtere sne og is. De kan også blive mere glatte, når temperaturen kommer under frysepunktet.

Hvis du kører med sommerdæk under danske vinterforhold, så skal du altså være ekstra opmærksom på vejens forhold og holde god afstand til andre biler.

Sådan skifter du selv til vinterdæk

Selvom det naturligvis er nemmere at sende bilen til værkstedet, så kan man sagtens skifte dækkene selv. Det kan selvfølgelig virke som en stor opgave , men det behøver faktisk ikke at være så svært. Du kan sagtens gøre det selv, da du kan finde en donkraft og hjulnøgle i de fleste biler.

Donkraften hjælper dig med at hæve din bil op i den rigtige højde og vinkel, så det er nemmere at udføre arbejdet. Herefter bruger du hjulnøglen til at skrue hjulboltene af, hvorefter du kan udskifte dine sommerdæk med vinterdæk. Det er vigtigt, at hjulboltene er strammet godt til, så de ikke falder af, når du kører. Men dette kan en momentnøgle hjælpe dig med at sikre.

Der er altså mange gode grunde til at skifte til vinterdæk, når temperaturen falder, og det er faktisk så nemt, at du kan gøre det selv.