Formel 1 har været et officielt mesterskab siden 1950, hvor det første verdensmesterskab for kørere blev afholdt. Der bliver kørt flere Grand Prix over hele verden, men i de sidste mange år har Sydafrika været ekskluderet fra at kunne afholde Formel 1-løb. Det er der mange, der gerne vil have ændret på nu, men spørgsmålet er, om de kan bringe Formel 1 tilbage til Sydafrika, og det er det spørgsmål, vi skal forsøge at afdække i denne artikel.

Formel 1’s historie

Formel 1 har sine rødder i de europæiske billøb i 1920’erne og 30’erne og i 1946 blev grundstenene til det racerløb, som vi kender i dag, lagt. Det var dog som sagt først i 1950, at det første mesterskab blev afviklet, men det havde været længe undervejs. Der eksisterede nationale Formel 1-løb i bade England og Sydafrika i 1960’erne og 70’erne. I dag kender vi alle Formel 1 som løbet med de spændende baner, virkelig hurtige biler, formidable racerkørere og tårnhøj spænding. Kørere som den legendariske Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Fernando Alonso og senest den fremragende danske kører, Kevin Magnussen, der for nylig fik pole position, har været med til at sætte sporten på verdenskortet. De lynhurtige biler, der hele tiden bliver opgraderet og får tilført ny teknologi, nye dæk og modifikationer for at gøre dem hurtige, er bestemt ikke lette at køre, og kræver at køreren er helt i topform både fysisk og psykisk.

Kommer Formel 1 tilbage til Sydafrika?

Grand Prix i Sydafrika

Der køres Grand Prix over hele verden. Australien, Saudi Arabien, Italien, Monaco, Canada, Bahrain, Belgien, Japan, Mexico og mange andre steder – men ikke længere i Sydafrika. Landet har ellers meget at byde på for den bil- og sportsinteresserede rejsende. For eksempel så er rugby en kæmpe sport dernede og holdet Springboks er nærmeste nationale helte. Cricket er også en stor sport og der er store nationalparker, hvor man kan komme helt tæt på dyrene, formidable spa resorts, hvor man bare kan læne sig tilbage og slappe af, mens man bliver forkælet; forskellige luksuriøse lokationer og store, fancy kasinoer, hvor man kan prøve alt lige fra poker og blackjack, som man kender fra online platforme, såvel som en masse andre ting.

Sydafrika har meget at byde på – og indtil 1993 kunne man også opleve et Formel 1 Grand Prix på Prince George Circuit i Capetown. Fra 1960 til 1993 var Sydafrika nemlig en del af Formel 1-turen, men på grund af landets apartheid-politik, så blev løbet suspenderet i 1985. Da apartheid endte i 1991, blev løbene genoptaget i 1992 og 1993, men løbet i ’93 blev det sidste i landet. Siden da har der ikke været et Formel 1-løb på sydafrikansk grund. Grunden til dette var monetær, som så meget ofte er. det skulle vise sig, at det var for dyrt at køre løb i Sydafrika på den bane, der var blevet udvalgt, og derfor stoppede løbene og vendte ikke tilbage igen.

Kommer Formel 1 tilbage til Sydafrika?

Et muligt comeback?

Der er dog mange, der virkelig ønsker, at Formel 1 vender tilbage til Sydafrika og i april 2018 begyndte man at diskutere muligheden for, at det kan ske. Den daværende CEO hos Motorsport South Africa, Adrian Scholtz, bidrog til debatten ved at sige, at der på daværende tidspunkt ikke var nogle baner i Sydafrika, der kunne leve op til de krav til en Formel 1-bane, som FIA har opstillet. Derudover kostede det også for mange penge at afholde et løb. Der er sket meget siden 2018 og i september i år begyndte debatten at florere igen. Kyalami er blevet nævnt som et muligt sted at afholde løbet og der har været tale om, at det skulle ske allerede til næste år i 2023. Men løbskalenderen for 2023 er for nyligt blevet offentliggjort og der er desværre intet løb i Sydafrika sat på skemaet. Den nuværende CEO for Motorsport South Africa, Anton Roux, har kommenteret, at grunden til, at Sydafrika ikke kommer til at være vært for et løb i 2023 er, at den lokale promoter, som er udvalgt af Formel 1, ikke har været i stand til at leve op til de finansielle forpligtelser. Han siger dog, at han er forhåbningsfuld i forhold til, at landet vil være at finde på kalenderen i 2024.

Det bliver spændende at følge sagen og hvad, der kommer til at ske. Sydafrika er et spændende land og et løb der kunne helt sikkert danne baggrund for en spændende udviklingen i sporten.