Bildæk

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

At være godt kørende i trafikken er bogstaveligt talt noget af det vigtigste som bilist. Og med ”godt kørende” menes der primært, at man er sikkert kørende, så man ikke er til fare for sig selv eller andre medbilister i trafikken. Bilen skal helst ligge stabilt på vejen og have et perfekt greb med underlaget, så den ikke skrider ud, og så du ikke risikerer, at du ikke kan navigere ordentligt – særligt under drilske vejrforhold.

Denne form for sikkerhed i trafikken kan du kun opnå, hvis du har styr på din bils udstyr. Det gælder populært sagt om at ”klæde din bil optimalt på”, så den netop kan ligge sikker og stabilt på vejen. Og det kræver i første omgang, at du vælger de helt rette bildæk. Men hvordan finder du de rigtige dæk til din bil?

Læs med nedenfor, hvor vi giver dig en hurtig guide til, hvad du bør være opmærksom på, når du skal købe dæk til bilen.

De optimale dæk – et spørgsmål om selve bilen og årstiden

Lad os ikke spilde tiden, men derimod bare springe direkte ud i det. For hvad dækker ”de optimale dæk” over?

Jo, for det første er de rette dæk selvfølgelig defineret ud fra, hvilken bil du har. Der er nemlig forskel på, hvilken størrelse dæk der passer til forskellige typer biler. Dæk adskiller sig fra hinanden i kraft af deres størrelse og bredde angivet ved en specifik tal/bogstavs-kombination – eksempelvis 175/60 R15. Her henviser det første tal til dækkets bredde i millimeter, mens næste tal dækker over den såkaldte ”slidbane”, som bruges til at beregne dækkets højde. ”R” beskriver, at det er et ”radialt” dæk, og det sidste tal i kombinationen er hjuldiameteren angivet i tommer.

Det er dog langt fra kun dækstørrelse og -bredde, der er vigtig at tage i betragtning, når du skal vælge dæk. Noget af det allervigtigste er, at du sikrer, at dækkene passer til den aktuelle årstid. Der er nemlig en verden til forskel mellem vinter- og sommerdæk. For slet ikke at tale om helårsdæk. Lad os lige knytte et par ord til denne skelnen.

Sommer- eller vinterdæk – der er en verden til forskel

Inden vi kort uddyber forskellen mellem sommer- og vinterdæk, er det vigtigt at understrege, at det rigtige (og lovmæssigt korrekte) afhænger af dækmønstrets dybde. Loven angiver, at mønsterdybden som minimum skal være 1,6 mm, selvom et endnu dybere mønster oftest er at anbefale. Når du vælger dækmønster, -dybde og -type, bør du altid tage bilens vægt, størrelse og model i betragtning.

Som begreberne også antyder, skal du selvfølgelig køre med sommerdæk i sommerhalvåret, mens du skal huske at skifte til vinterdæk i vinterhalvåret. Hvorfor? Fordi det er for din egen sikkerheds skyld. De to typer af dæk er skræddersyet til de forskellige vejrforhold, hvilket kan sikre din bil det optimale vejgreb. Vinterdæk har dybere dækmønster, så de bedre kan stå fast og finde vejgreb på de isglatte veje. Samtidig får dækkene også bedre styre- og bremseevne, og du vil snildt kunne opleve op til dobbelt så lang bremselængde, hvis du kører med sommerdæk om vinteren.

Mangler du inspiration til at finde de bedste dæk, eller søger du bare et godt tilbud på bildæk, kan du finde adskillige gode dæk på alupriser.dk.

Held og lykke med dækvalget – og god køretur!