Daekskifte

Når årstiderne skifter, er det en rigtig god idé at foretage et dækskifte. Dog er der rigtig mange danskere, der i forbindelse med et hjulskifte vælger at køre til den lokale bilforhandler, da de er af den opfattelse, at det er alt for tidskrævende og besværligt at skifte dæk selv. Dette er dog langtfra rigtigt, da det faktisk er utroligt nemt at klare selv, og grunden til det er bl.a., at man oftest har det værktøj, man vil skulle få brug for i bilen – såsom en hjulnøgle og en donkraft.

Læs med her i artiklen, så du kan finde ud af, hvordan du hurtigt og let foretager et dækskifte fra sommerdæk til vinterdæk eller omvendt, så du slipper for at skulle køre til den lokale automekaniker hele tiden.

Vær omhyggelig, og undgå de dumme fejltagelser

Det skal først og fremmest nævnes, at såfremt du ønsker at klare hjulskiftet selv, er det utroligt vigtigt, at du altid sørger for, at hele processen bliver udført korrekt, da det ellers vil kunne medføre alvorlige skader på din bil samt få fatale konsekvenser for din egen sikkerhed.

Dette bør dog langt fra holde dig fra at prøve kræfter med at skifte dækkene på din bil selv, og undersøgelser viser faktisk, at størstedelen af alle danske bilejere vælger denne løsning frem for at betale dyre domme hos en automekaniker.

Alligevel er det de færreste bilister, der egentlig er klar over, hvordan man udfører et dækskifte, hvilket resulterer i, at man enten glemmer at spænde boltene stramt nok, eller at man kommer til at sætte bilen i gear, inden man skal til at udføre selve skiftet. Det er meget vigtigt, at man undgår disse fejltagelser, da det kan være med til at ødelægge bilens motor.

Det er derfor utroligt vigtigt, at man altid sørger for at lade bilen være i frigear, når man roder rundt med hjulene, og herudover bør man også altid trække håndbremsen. På den måde kan man vide sig sikker på, at der ikke vil komme til at ske noget.

Brug det rette værktøj ifm. dækskifte

Når du skal skifte dækkene på din bil, skal du naturligvis bruge forskelligt værktøj, såsom en momentnøgle, en krydsnøgle og en donkraft. Udover værktøjet kan det også være en rigtig god idé at have en stiv børste, et sæt handsker, dækkridt eller dækmærker, fedt og evt. hjulposer.

Når du har fundet dit værktøj samt de redskaber, du ønsker at benytte, frem, skal du sørge for at placere din bil et sted, hvor underlaget er fuldstændig jævnt. Herefter er det vigtigt, at du sørger for at trække håndbremsen, og ydermere bør du også tjekke slidbanen på selve hjulet.

Når du skal have hjulet af bilen, skal du bruge donkraften, og der vil som regel være enten små hak eller mærker på undervognen af bilen, så du ved, hvor du skal placere den. Det er desuden vigtigt, at du naturligvis sørger for, at boltene er løsnet på det hjul, som du ønsker at skifte, og dette skal gøres, inden du løfter bilen fra det underlag, som den står på. Lige så snart det er gjort, kan du blot løfte bilen op, hvorefter du kan tage hjulet af, når du selvfølgelig har fjernet alle skruerne. 

Markér dækkene med mærker

Det er vigtigt, at du ved, hvor hjulet har siddet på bilen, og du kan i forbindelse med dette vælge at sætte dækmærker på hjulet eller at skrive på dækkets inderside lige akkurat på det sted, hvor det har siddet.

Næste skridt i processen er at påmontere hjulet, og her er det utroligt vigtigt, at du sørger for at fjerne alt skidt og snavs fra det sted, hvor du har monteret det, men også fra selve boltene.

Du kan i forbindelse med dette vælge at give boltene fedt, så de bliver mere medgørlige. Herefter skal du skrue boltene på, hvilket du kan gøre med dine fingre, og hernæst sænker du bilen samt spænder boltene ordentligt fast.

Efterspænd boltene og gør dækkene rent

Du er nu færdig med at skifte dæk på din bil, men det er her vigtigt, at du altid husker at efterspænde boltene, når du har passeret de 100 km med din bil, og herudover er det også vigtigt, at du naturligvis sørger for at rengøre dækkene. Man lægger normalt disse væk i garagen eller i skuret, indtil man vil få brug for dem igen til næste sæson, og her kan det være en rigtig god idé at gøre dem rent med en børste samt fælgrens, da man på den måde ved, at de ikke er fuldstændig beskidte, når de tages frem igen til senere brug.

De holder desuden i længere tid, hvis du sørger for at behandle dem på denne måde. Har du brug for at se det hele selv på video, før du prøver kræfter med at foretage et dækskifte, kan du vælge at se med i denne guide fra FDM, som forklarer, hvordan du nemt og bekvemt gennemfører et hjulskifte på egen hånd: