Når bilferien står for døren og planlægningen inkluderer en tætpakket bil, både hvad angår personer og bagage, så er det godt at have et par aftaler fra start, når turen er lang. Det kan være godt at aftale, hvor ofte der skal holdes pauser, om der byttes plads undervejs, hvem der sørger for hvad og så videre. Det virker måske ikke relevant, hvis turen går fra Aarhus til København. Men hedder ruten eksempelvis Aarhus-Barcelona, så er det godt at have tingene på plads.

Rollefordelingen når I er fire i bilen

Det er lidt af en internet-legende, men lidt for sjov har flere påpeget at rollefordelingen er, med udgangspunkt i en bil med fire personer, som det traditionelle familie billede men det gælder nu også, hvis ferien er med venner. Her er listen over de roller, der kan være en fordel at have for at gøre den lange køretur behagelig og sjov for alle parter:

  1. Chaufføren

Kører selvfølgelig bilen. Det giver sig selv.

  1. Navigatøren

Sørger for det første for, at have styr på GPS’en. Men navigatøren har også tid og overskud til, at kigge efter alternative ruter, så der spares tid eller kan ses mere. Kan også med både øjne og hænder fri hele tiden, være DJ ved at styre musikken i bilen måske med en liste fra Spotify.

  1. Snackuddeleren

Ideelt set burde personen sidde i midten på bagsædet, så alle kan nå og snackuddeleren kan nå alle. Dette er muligvis også, det der sker automatisk, hvis bilen er godt fyldt og bagsædet er taget brug. Vigtigst, snackuddeleren skal have forsyningerne på plads, det kan være sødt, men hvis der også skal være lidt sundhed i bilen, så er en Power Mix blanding af nødder et godt valg. Og så skal der sørges for at siges i god tid, hvis man er ved at løbe tør.

  1. Planlæggeren

Har styr på tiden. Hvis der er aftalt, hvornår pauser skal holdes, har planlæggeren styr på det. Holder også øje med rastepladser, restauranter, tankstationer og andre nyttige ting. Hvis man ikke lige selv trænger, kan det være man ikke holder øje med det. Her har planlæggeren styr på, hvor længe det har været, siden sidste pause.

Ovenstående er naturligvis til dels for sjov. Men det giver god mening at have en vis rollefordeling. Så skal chaufføren ikke sørge for det hele, og folk der måske kan kede sig lidt på de længere ture, har noget at give sig til.

Hvad med underholdingen i bilen og i pauserne?

Under de mange timer i bilen og når samtale emnerne løber ud kan det være godt med andet underholdning. Der findes flere forskellige apps, der har gruppe spil for eksempel kan det være man vil udfordre hinandens viden med spørgsmål fra Trivial Tursuit. Det kan også man vil sidde med en lydbog selv.  Men det selvfølgelig vigtigt ikke at forstyrre charføren, som helt sikkert har brug for en pause ind i mellem til at holde hovedet koldt.

Når man er på de længere køreturer er det vigtigt, at holde de pauser for at tænke på noget andet end kørslen. Det kan være du kan se en episode af din favorit serie som du har downloaded fra Netflix til din telefon eller tablet eller måske du vil spille en af de mange online casino spil du finder på Maria bingo, som for eksempel netop det kende Bingo spil. Det er i hvertfald vigtigt at udnytte pauserne til at koble helt af og dette er fine ideer til netop det.

En god idé er, at mikse det lidt. En bilferie byder typisk på flere længere ture, så man kan evt. skiftes til, at stå for de forskellige ting. Forsikring og kørekort kan måske begrænse hvem der kører, men de andre roller er frit for. Pointen er, at give alle lidt at tage sig til, imens man kører, men også at sørge for, at folk ikke skal tænke på alting selv, men kan stole på , at andre har styr på det og så også få de mange timer til at gå med underholdning.