Tire on car

Det kan hurtigt blive en utrolig dyr affære at køre rundt på dæk, på bilen, der er for slidte og bryder lovgivningen. Derfor kan du gøre klogt i at læse denne artikel, der fortæller dig, hvordan du sikrer, at dine dæk lever op til alle de lovpligtige krav.
Det er utroligt vigtigt, at dine dæk lever op til kravene, ikke kun så du undgår dyre bøder, men i allerhøjeste grad også for din egen sikkerheds skyld. Hvis dine dæk er for slidte, får bilen nemlig et meget dårligere vejgreb, og det kan resultere i trafikuheld – både i sommer- og vintermånederne. Og det vil du for alt i verden gerne undgå.

Dækstørrelse

Det er ikke ligegyldigt, hvilke dæk du monterer på bilen, og først og fremmest skal du sikre dig, at dækstørrelsen og bredden passer til hjulomkredsen. Du vil altid kunne finde informationer omkring dimensioner på din bils registreringsattest, men ellers kan du altid gøre klogt i at alliere dig med en automekaniker, der kan hjælpe dig. Hvis du er opsat på at klare opgaven selv, kan du se mere her, og finde dine nye dæk online – det er nemt og hurtigt.

Altid fire ens dæk

Dansk lovgivning siger også, at du skal køre med fire ens dæk på bilen. Du skal altså montere enten fire sommerdæk, fire vinterdæk eller fire helårsdæk på bilen. Der er dog én undtagelse, da du gerne må køre med både vinter- og helårsdæk, hvis alle fire dæk har en M+S markering (mud & snow). Det anbefales dog ikke, at du kører på en kombination af vinter- og helårsdæk, da sikkerheden og komforten reduceres.

På trods af at det er lovligt at køre på dæk fra forskellige fabrikanter med forskellige dækmønstre, anbefales dette ligeledes heller ikke, da sikkerheden og komforten igen forringes. Køb derfor altid fire ens dæk fra samme fabrikant med samme dækmønster.

1,6 mm dækmønster

Hvis du er i tvivl, om dine dæk kan klare en sæson mere på vejene, er det dækmønsteret, du skal være på udkig efter. Samtidig skal du mærke efter, om dækkene er mørnet – hvis dækkene har små revner og nærmest smuldrer i hænderne på dig, er der ingen tvivl om, at du skal skifte dækkene ud med en ny variant. Det betyder nemlig, at de er blevet opbevaret forkert.

Lovkravet til dybden i dækmønstret er 1,6 mm. Det vil sige, at dybden i mønstret skal være minimum 1,6 mm dybt, selvom det kraftigt anbefales af blandt andet FDM, at denne dybde ikke skal være under 3 mm. Det er altså helt op til dig selv at vurdere, hvornår du synes, dækkene skal udskiftes. Du kan nemt og hurtigt tjekke slidbanernes dybde, da der på alle dæk sidder en lille indikator nede i slidbanen, der er 1,6 mm høj. Hvis dækmønstret er slidt ned til denne indikator, skal du på jagt efter nye dæk. På mange nyere dæk sidder der faktisk også en indikator ved 3 mm.

Når du tjekker dækmønsteret, er det altid en god idé at fjerne små sten og andet snavs, der har sat sig fast og kan påvirke dækkenes performance på vejene.