Dirty tires

Det kan være en dyr fornøjelse at købe nyt dæk til bilen, og derfor gør du klogt i at vedligeholde dine dæk på den rette måde, så du kan køre på dine helårs-, sommer- eller vinterdæk i så mange år som overhovedet muligt. Det er hverken bøvlet eller kompliceret at vedligeholde dæk, alt, det kræver, er en smule arbejdskraft og knofedt. Du vil med garanti ikke fortryde at bruge en smule tid og energi på dine dæk, for det kan spare dig for mange tusinde kroner i den anden ende. Læs videre og bliv meget klogere på, hvordan du bærer dig ad.

Overvej først, om du har brug for nye dæk

Hvis du ikke tidligere har behandlet dine dæk på den rette måde, kan det være tid til at udskifte dækkene. Det er utroligt vigtigt, at du ikke kører rundt på dæk, hvor dækmønstret er for slidt eller kørt skæve – det kan nemlig blive en dyr affære, hvis lovens lange arm får fat på dig. Derudover har du større chance for at køre galt og komme til skade i trafikken. Derfor skal du først undersøge dine dæk og vurdere, om du har brug for fire spritnye modeller.

Hvis det er tilfældet, kan du på daek-outlet.dk boltre dig i et væld af forskellige dækvarianter til meget fordelagtige priser.

Byt rundt på dine dæk

Det kan umiddelbart lyde en smule skørt, men det er utroligt vigtigt at du til tider bytter rundt på dækkene på bilen, da de forreste dæk altid vil blive slidt hurtigere end de bagerste. Du skal dog være opmærksom på, at du kun må bytte om på dækkene, hvis de alle har samme størrelse.

Høje hastigheder, tunge læs og lange køreture slider meget på dine dæk, og derfor er regelmæssig ombytning af disse en god idé, hvis du eksempelvis kører meget lange ture ved høj hastighed. Hvis du oplever ujævn slitage på dine dæk eller brummende lyde, bør du ombytte dem så hurtigt som muligt. Du kan selv gøre dette, eller få din forhandler eller lokale dækcenter til at udføre opgaven for dig. Hvis du ikke før har båret dig ad med at afmontere og montere dæk, anbefaler vi altid, at du opsøger en fagmand, så du er sikker på, at dine dæk bliver monteret sikkert og korrekt.

Kontroller slidbanerne i dækkene

Det er ikke nok kun at bytte rundt på dækkene – du skal også regelmæssigt tjekke slidbanerne i dækkene både for at forlænge dækkenes levetid, men også for, at du kan køre så sikkert og trygt på vejene som muligt. Europæisk lovgivning siger, at slidbanen skal være mindst 1,6 millimeter dyb hele vejen rundt om dækket. Det anbefales dog, at du køber nye dæk, hvis slidbanen er nede på 3 millimeter. Du kan for få penge købe en mønsterdybdemåler, men på mange nyere dæk, sidder der en indikator i slidbanen, der viser dig, hvor slidt dækket er.

Hvis dækkene er slidte på yderkanten, er det tid til at tjekke dæktrykket, og hvis det kun er de forreste dæk, der er slidte, kører du muligvis for hurtigt rundt i sving. Hvis dækkene derimod er slidte på midten, er der muligvis for meget luft i dine dæk, og det kan øge risikoen for, at dine dæk sprænger – og det vil du for alt i verden undgå.

Hvis du opdager ujævne slidmønstre på slidbanerne, kan det være tegn på problemer andre steder – her skal dine hjul afbalanceres eller spores, eller også er dine støddæmpere slidte. I en sådan situation skal du altid kontakte en automekaniker, der kan hjælpe dig.