Vintermånederne er højsæson for ulykker på vejene. Dette har mange årsager, der både kan skyldes et personligt ansvar og eksterne risici. For vintermånederne byder på frostvejr, slud og sjap, der kan gøre vejene særdeles glatte. Rammes vi af hård kulde, frost og sne, så bliver sigtbarheden ikke bedre, og mange kan ende i grøften eller i snedriverne med deres biler, når vejret kommer bag på dem.

Tillige findes der det personlige ansvar, der ikke altid har højest prioritet. Har du skiftet til vinterdæk? Huskede du at fjerne frosten fra ruderne, så din sigtbarhed var optimal. Eller endnu værre: huskede du at lade bilen stå, da du var til julefrokost og promillerne blev lidt høje?

Alle disse faktorer har en stor rolle, når vi skal bevæge os sikkert rundt i trafikken. Men hvad kan du selv gøre for at holde dig sikker i trafikken? Det har vi set nærmere på i denne artikel.

Bliv advaret om farer på din vej

En stor del af ulykkerne på de danske veje kan tilskrives uopmærksomhed. Måske blev man distraheret af et barn på bagsædet, en ringende mobil eller andre distraktioner, der fjernede fokus fra vejbanen til noget andet.

Mange ulykker skyldes også omstændigheder i trafikken, såsom vejarbejde, ulykker og lignende. Derfor kan man forhindre mange ulykker ved at blive alarmeret om mulige farer og forhindringer på vejen. Med Saphe kan du blive advaret om ulykker, køer, fartkontroller og andre lignende omstændigheder, der kan have en negativ effekt på trafiksikkerheden. Dermed vil du blive meget mere opmærksom i din kørsel, ligesom du kan tage alternative ruter, såfremt der opstår problemer på din sædvanlige rute.

Vær opdateret på din bil

Som beskrevet indledningsvis kan en stor del af ulykkerne på vejene tilskrives forkert udstyr på bilen. Eksempelvis manglende vinterdæk eller nedslidte dæk. Derfor gælder det om at have styr på, hvornår det er på tide at få skiftet dækkene.

Er du i tvivl om, hvilket udstyr din bil har brug for? Så kan du slå en del informationer om udstyr, dæk, hjul og meget mere op på nettet. Med nr plade oplysning kan du eksempelvis indtaste informationer om bilmærke, årgang og model og få alle de informationer, du har brug for, når du skal ud og investere i nye dæk. Dermed slipper du for en masse bøvl, når du kan finde alle de oplysninger, du har brug for, i et snuptag.

Sænk farten

Fart dræber. Det er et faktum. Derfor bør du altid være opmærksom på at overholde fartgrænserne, når du opholder dig i trafikken og ikke lade dig friste til at køre lidt stærkere, bare fordi du synes, du har et godt overblik.

Men det handler faktisk ikke kun om at sænke farten. Undertiden skal du også huske på at sætte farten op. Ja, det kan måske lyde en anelse selvmodsigende. Men ikke desto mindre er det sandhed. For det gælder om at overholde den fart, der oplyses. Ligeså lidt som du kan brage ind gennem en by med 90 km. i timen, ligeså lidt kan du tøffe ind på motorvejen med 50 km. i timen. Begge dele er er nemlig farlige. Så husk at følg trafikkens rytme.