For mange er det at kunne køre sin egen bil en fast bestanddel i deres liv. Vi kan dårligt nok forestille os en situation, hvor vi ikke selv kan bestemme, hvornår vi vil køre fra a til b i vores bil.

En del oplever også vigtigheden af at have adgang til en bil i takt med at den offentlige trafik i de mindre byer og yderområderne bliver svækket. Derfor er mange ligefrem afhængige af at kunne have en bil til rådighed.

Desværre er vi ikke altid selv herre over, hvornår vi kører bil. For i takt med at årene ruller ind på alderskontoen, kommer vi også nærmere på udløbsdatoen på kørekortet. Det er nemlig ikke udsted på livstid.

Skal du have fornyet dit kørekort? Så læs med her, hvor vi dykker ned i de ting, du skal huske, når du skal have fornyet dit kørekort.

Hvor længe er et kørekort gyldigt?

Hvornår dit kørekort er blevet udstedt, har betydning for, hvor længe dit kørekort er gyldigt. Er dit kørekort udstedt før d. 19. januar 2013, er det normalvist gyldigt frem til, du fylder 70 år.

Du kan dog forlænge det, til du fylder 75 år ved en administrativ fornyelse. Her er det heller ikke nødvendigt at indlevere en lægeattest. I stedet skal du blot indlevere dit kørekort sammen med en ansøgningsblanket og et opdateret foto af dig selv. Derudover skal du desuden være opmærksom på, at alle kørekort, der er udstedt før d. 19. januar 2013, skal ombyttes til det nye EU-kørekort. Det skal ske inden d. 18. januar 2033. Så du har stadig lidt tid at løbe på endnu.

Du kan læse meget mere om fornyelse af kørekort som 70-årig her.

Hvis dit kørekort er udstedt d. 19. januar 2013 eller senere, er reglerne lidt anderledes. Her skal du nemlig administrativt forny dit kørekort hvert 15. år frem til du fylder 75 år. Lidt ligesom det er gældende for dankort, der også har en udløbsdato med års mellemrum.

Ligesom det er gældende for folk, der har fået udstedt deres kørekort før d. 19. januar 2013 og som skal have deres kørekort fornyet administrativt, så skal du aflevere dit kørekort, ansøgningsblanket og opdateret foto for at få et nyt kørekort. Dette skal som sagt ske hvert 15. år. Og det er først efter dit femoghalvfjerdsindstyvende år, at du skal have en lægeattest, når du skal have fornyet dit kørekort.

Dertil skal du desuden være opmærksom på, at hvis der er mindre end 15 år til, at du fylder 75 år, er dit kørekort gyldigt frem til den dag du fylder 75. Du vil altså ikke kunne gå hele den femtenårige periode ud.

Er du fyldt 75 år og skal have fornyet dit kørekort?

Hvis du er fyldt 75 år og skal have fornyet dit kørekort, skal du som sagt have gennemgået et lægetjek. Her vil du få tjekket din generelle helbredstilstand. Lægen vil udføre en række undersøgelser, der har til hensigt at give et indblik i din fysiske og kognitive tilstand.

Undersøgelsen vil blive udført ved egen læge, og du skal blot bede om at få udstedt en lægeattest.