Bilrat

Selvom antallet af biltyveri har været faldende de seneste år, er der flere og flere, der vælger at beskytte deres bil med den bedste ratlås, de kan opstøve. Det kan nemlig være en måde at sikre, at din bil ikke bliver stjålet. Vil du gerne sikre din bil bedst muligt, vil du sikkert hurtigt opdage, at der er rigtig mange ratlåse til bil at vælge imellem. Det kan derfor være lidt af en jungle at finde ud af, hvilken en ratlås der er bedst, og hvilken en du skal vælge.

Vi har valgt at lave en test af ratlåse til bil, der kan hjælpe dig i den rigtige retning i forhold til, hvad du skal gå efter. Derudover kommer vi os ind på forskellige tips og tricks til, hvordan du kan sikre din bil bedst muligt for ikke at blive offer for en biltyv.

Hvordan fungerer en ratlås til bil?

Inden vi kommer alt for godt i gang med vores test af ratlåse, vil vi starte med at slå fast, hvordan en ratlås egentlig virker. Ratlåsen fungerer ved, at du monterer den på rattet. Ved den rigtige montering vil du få låst rattets position fast. Det betyder, at rattet ikke vil kunne dreje.

Skulle en biltyv få brudt din bil op og få startet den fx ved hjælp af hot-wire, vil de ikke kunne styre bilen, da rattet ikke kan bevæge sig. En ratlås til bil kan derfor være en rigtig god løsning, når du vil beskytte din bil imod biltyveri, da tyvene vil have svært ved at komme nogen steder med din bil, uden at køre ind i noget først.

Ratlås fra Nordic AutoParts

Find den til 159,- her

Er du på udkig efter en billig ratlås til din bil, kan vi i vores test af ratlåse anbefale dig denne ratlås til bil fra Nordic AutoParts. Du får den til en skarp pris, men det er stadig en rigtig god model, der kan holde tyvene væk fra din bil. Da vi testede ratlåsen, var vi imponerede over, hvor nem den er at montere i bilen. Det betyder dog ikke, at den ikke sidder godt fast. For det gør den. Vi prøvede at hive frem og tilbage i den, uden den rokkede sig ud af stedet.

Derudover testede vi også, om rattet nu også blev holdt i en låst position. Her oplevede vi heller ingen problemer. Når du skal ud at køre i bilen, er ratlåsen forholdsvis nem at fjerne igen, når du har låst den op med den medfølgende nøgle. Monteringen er derfor ikke noget, der kræver det store.

Vi prøvede at teste, hvor nem den var at bryde op. Vi forsøgte med diverse former for værktøj at få dirket låsen op. Det var dog ikke noget, vi havde held med i vores test af ratlåsen. Vi var derfor meget imponeret over denne ratlås til bil, selvom prisen er i den billige ende.

Ratlåsen er sort med nogle røde detaljer. Der er ikke så mange røde detaljer, men de er der stadigvæk. Det ville have været en fordel med en ratlås til bil, der er mere iøjnefaldende, da tyvene lettere vil blive skræmt væk af den. Ratlåsen vil dog stadig være til stede og virke som en sikring imod at tyvene slipper væk med din bil. Er du på udkig efter en billig model, er dette den bedste ratlås, du kan få.

Ratlås fra HaverCo

Er du villig til at give lidt ekstra for en ratlås, kan denne ratlås fra HaverCo være den helt rigtige model for dig. Denne model er en smule anderledes sammenlignet med den foregående model. Den foregående model sikrede rattets position med to kroge. Denne model er i stedet baseballbatformet. Det betyder dog ikke, at den sikrer din bil dårligere imod biltyveri. Du får også her en rigtig god løsning, der kan være afgørende for, om tyvene render med din bil eller ej.

Den er forholdsvis nem at montere. Derudover følger der to nøgler med, hvilket vi synes, var en meget smart detalje. Det er nemlig altid rart at have en ekstranøgle, hvis du nu skulle miste den ene. I vores test af ratlåsen testede vi, om ratlåsen nu sad godt nok fast på rattet. Vi fik en fornemmelse af, at den ikke var til at rokke derfra. Vi forsøgte på bedste biltyverimanér at brække låsen op. Det lykkedes os dog ikke, uanset hvilke former for værktøjer vi brugte. Vi var derfor meget imponeret over kvaliteten ved denne ratlås til bil.

Denne model er lavet i lidt mere iøjnefaldende farver. Der er både benyttet gul og pink. Det er med til at gøre den mere synlighed, og den har derfor en rigtig god præventiv effekt. Overordnet synes vi, at dette var en rigtig fin model, hvor man fik lidt ekstra med i prisen, sammenlignet med den foregående ratlås i testen.

Ratlås fra STOPLOCK

Vi er nu kommet til den sidste ratlås i vores test. Her har vi valgt at inkludere ratlåsen fra STOPLOCK. Denne ratlås er anerkendt for sin gode kvalitet, der gør, at den er yderst svær at bryde op for en biltyv. Det var en udfordring, vi ønskede at tage op i vores test af ratlåsen. Igen er denne ratlås også forholdsvis nem montere og demontere. Når bare du har en nøgle, kan du nemt få den af igen. Uden en nøgle er det dog nærmest umuligt at få den af.

Vi testede flere forskellige teknikker for at prøve at få ratlåsen af. Vi brugte større værktøj og mindre værktøj til at lirke låsen op med. Intet virkede. Det kan blandt andet skyldes, at denne ratlås kommer med en dirkfri lås. Vi var meget imponeret over kvaliteten af denne. Det var tydeligt, at der var brugt gode materialer til denne ratlås. At den koster en smule mere, er derfor helt forståeligt. Vi vil dog glædeligt betale prisen, da vi fik fornemmelsen af, at dette er en rigtig god løsning, hvor du får en god kvalitet med i prisen. Dette var den bedste ratlås i vores test af ratlåse.

Denne model er helt gul, hvilket er med til at gøre den endnu mere synlig. Vil du gerne have den bedst mulige præventive effekt samtidig med en ratlås, der er nærmest umulig at brække op, kan denne ratlås være den helt rette løsning.

Konklusion på test af ratlåse til bil

Vi har nu introduceret dig for tre forskellige ratlåse til bil i vores test. Alle var særdeles gode, når det kom til montering. Derudover bestod de også testen, i forhold til om vi kunne bryde ratlåsen op. Det var dog tydeligt at mærke, at der var lidt forskel i kvaliteten, alt efter hvilken prisklasse man valgte. Det er selvfølgelig noget, man skal tage hensyn til. Det vil dog altid være bedre at vælge den billige ratlås, end slet ikke at have en ratlås, hvis du gerne vil beskytte din bil imod biltyveri.

Hvis du vil have den bedste ratlås, vil vi anbefale dig ratlåsen fra STOPLOCK, som vi var inde på i vores test af ratlåse. Det var her, vi oplevede den bedste kvalitet, uden den kostede en formue.

Vi har nu guidet dig igennem vores test af ratlåse til bil. Vi vil nu bevæge os over i den rådgivende del. Her vil du blive klogere på, hvornår og hvorfor det er en god idé at have en ratlås, og hvad man evt. ellers kan gøre for at undgå biltyveri.

Hvornår er det en fordel med en ratlås i bilen?

Det kan afhænge af temperament, hvornår man synes, det er nødvendigt med en ratlås. Vi vil dog komme med nogle generelle råd til, hvornår det er en god idé at have en ratlås i bilen.

Der er flere situationer, hvor det kan være en fordel for dig at overveje at anskaffe dig en ratlås til din bil. Den første grund er, hvis du har en ældre bil. Biler, der er fra 1998 og frem, vil alle være monteret med en startspærre.

En startspærre er et system, der bliver aktiveret, når du tager nøglen ud af tingenen i din bil. Når systemet er aktiveret, er det umuligt at starte bilen uden nøglen. Det vil heller ikke være muligt at starte bilen ved at kortslutte tændingen, som er en metode, nogle biltyve benytter sig af.

Systemet kan kun blive deaktiveret, når du sætter bilnøglen i tændingen. Der sidder nemlig en lille chip i nøglen, der kommunikerer med startspærresystemet.

Er din bil fra før 1998, vil den ikke være udstyret med denne startspærre. I dette tilfælde kan det være en fordel med en ratlås til bilen. Da du ikke har en startspærre i din bil, vil den nemlig være mere attraktiv at stjæle. Det er nemlig forholdsvis nemt at bryde bilen op og få startet den fx ved at kortslutte tændingen. Har du i stedet en ratlås, vil de stadig kunne bryde bilen og få gang i den.

Pointen er blot, at biltyvene ikke vil være i stand til at styre rettet. Der vil derfor være mange biltyve, der vælger at gå uden om din ellers attraktive ældre bil, hvis du har en ratlås til bilen.

Dette var en af situationerne, hvor det kan være en fordel med en ratlås til bilen. En anden situation, hvor du kan få stor gavn af en ratlås til bilen er, hvis du bor i et udsat område. Der kan være nogle områder, der er mere udsat for biltyveri end andre. Er der flere biltyverier i dette område, kan det være en fordel at sikre din bil med en ratlås.

Ratlås til bil som præventiv effekt

Ratlåsen har egentlig flere funktioner, selvom man måske ikke lige skulle tro det. Den skal selvfølgelig virke ved, at der ikke kan drejes på rattet, hvis en biltyv skulle bryde ind i din bil. En ratlås til en bil kan dog også have en præventiv effekt, som vi også har været en smule inde på. Lad os forklare dig hvorfor.

Når en biltyv er på udkig efter en bil, han kan stjæle, er der flere ting, han kigger efter, før han vælger sit bytte. Først og fremmest skal der være fri bane, før han vælger at gå efter din bil. Der er ikke meget for at blive fanget på fersk gerning. Derefter kigger han sikkert på, om din bil er af ældre dato, og dermed ikke har nogen startspærre i bilen. Er der fri bane til at nappe din ældre bil, vil han gå efter din bil. Medmindre du har en ratlås i din bil.

Ratlåsen kan virke præventiv imod biltyve, da de ved, at det kan være en umulig opgave at komme afsted med din bil. Der vil være nogle ratlåse til biler, der er mulige at bryde på. Det kan fx være hvis de ikke er monteret rigtigt, eller hvis biltyven har en vis kompetence med at bryde disse ratlåse op.

Der er dog mange biltyve, der bevidst vælger at gå uden om biler, der har monteret en ratlås. De ved nemlig, at det er noget, der tager ekstra tid at få brudt op. Derudover er der også større sandsynlighed for, at de slet ikke for låsen op. Det kan derfor være spildt arbejde, og der vil være større risiko for at blive taget.

En ratlås til bil virker derfor præventivt, da biltyvene bevist vælger at gå uden om biler med ratlåse, da de vil undgå den store risiko, der ved det. Selvom du ikke køber den dyreste og bedste ratlås, kan du sagtens gøre din bil mere sikker. Ratlåsen i sig selv, har nemlig en fantastisk præventiv effekt, der sænker risikoen for biltyveri betydeligt. Det kan derfor være en god idé at købe en ratlås til bilen blot for at få den i den præventive effekt.

Hvor mange biler bliver stjålet om året?

I følge Danmarks Statistik er der sket et betydeligt fald i antallet af anmeldte tyverier af køretøjer, herunder biler. I teorien betyder det, at der er en mindre risiko for at få stjålet sin bil i dag sammenlignet med for 10 år siden. Det vil dog være gennemsnitligt. Du skal dog huske på, at hvis du har en bil af ældre dato, og du bor i et udsat område, vil der stadig være en betydeligt større risiko for, at din bil bliver offer for en biltyv end en gennemsnitlig bil.

Selvom antallet af tyverier er faldet, betyder det ikke, at det er et fænomen, der er helt udryddet. Der vil nemlig stadig foregå biltyverier, som du har risiko for at blive udsat for. Det er derfor altid en god idé at tage sine forholdsregler. Det er her en ratlås kan være en rigtig god løsning. Du kan nemlig mindske din egen risiko for at blive udsat for et biltyveri ved at benytte en ratlås i din bil.

Se hvilke bilmærker der hyppigst blive stjålet i Danmark her.

Alternativer til at sikre din bil mod biltyveri

Vil du gerne mindske din risiko for at blive udsat for biltyveri, er der andre ting, du også kan gøre udover at benytte en ratlås til bilen.

Eftermontering af startspærre

Vi var tidligere inde på, at hvis du har en bil med startspærre, kan en biltyv ikke få lov til at starte bilen uden en bilnøgle.

Har du en ældre bil fra før 1998, vil du højest sandsynligt ikke have en startspærre. Det er dog muligt at eftermontere dette i din ældre bil, hvis du vil sikre din bil imod biltyve. Du skal dog være opmærksom på, at din bil stadig vil synes attraktiv, selvom du har fået eftermonteret en startspærre. Det er nemlig svært at se med det blotte øje, at startspærren er blevet eftermonteret i bilen. Biltyve kan derfor stadig finde på at bryde ind i din bil, selvom du har taget din forholdsregler.

De vil ikke kunne få startet din bil, hvilket selvfølgelig er positivt. Det kan dog stadig være ubehageligt følelse at have haft indbrud i sin bil, selvom de har valgt at lade bilen stå, fordi biltyven ikke kunne komme videre. Selvom du har fået eftermonteret en startspærre, kan det være en fordel at benytte sig af en ratlås oveni. Det giver nemlig et til biltyvene signal om, at der er taget nogle forholdsregler, for at de ikke skal løbe med din bil. Ratlåsen er mere tydelig og vil igen være med til at virke præventivt.

Tyverialarm

En anden måde, du kan mindske risikoen for at blive udsat for biltyveri, er ved at benytte dig af en tyverialarm. Dette vil typisk også være noget, du er nødt til at få eftermonteret, hvis du har en ældre bil. Det er dog noget, der kan betale sig.

Når en biltyv forsøger at bryde ind i en bil med en tyverialarm, vil den begynde at hyle og blinke helt voldsomt. Det er selvfølgelig noget, der vil tiltrække opmærksomhed, som er noget, biltyve helst vil undgå, når de prøver at bryde ind i en bil. En tyverialarm kan derfor være en god måde at jage en biltyv væk på. Det kan nemlig have en afskrækkende effekt, der kan få langt de fleste biltyve til at tage benene på nakken.

Vælger du at få eftermonteret en tyverialarm, kan det være en fordel at gøre opmærksom på, at der er en tyverialarm på bilen. Det har nemlig også en præventiv effekt. Mange biltyve vil nemlig vælge at gå helt uden om din bil, hvis der er et lille mærkat i hjørnet af ruderne, der indikerer, at der er en tyverialarm på bilen.

En billig alternativ løsning til at få eftermonteret en tyverialarm i bilen kan være, kun at benytte dig af tyverisikringsmærkater på din bil. Det vil nemlig have en præventiv virkning, som kan få en biltyv på andre tanker, inden han bryder ind i din bil.

GPS-chip

Er dit kæreste eje en ældre, men dyrere bil, vil det sikkert være verdens undergang, hvis den skulle blive stjålet. Selvom du foretager dig alverdens former for forholdsregler, vil der stadig være nogle biltyve, der kan have evnerne til at få fat i din bil alligevel. Har din bil en stor betydning for dig, vil det sikkert ikke være det samme at købe en ny for erstatningssummen, du får udbetalt.

Vil du hellere have din gamle bil tilbage, kan det være en fordel at få monteret GPS-chip på din bil. Med en GPS-chip monteret på din bil har du mulighed for at tracke med satellitsporing, hvor din bil er henne i verden. Det kan også gøre det nemmere for dig at finde gerningsmanden, hvis vedkommende har valgt at placere din bil på vedkommendes egen adresse.

Der kan være stor forskel på, hvad det koster at få monteret. Det kan fx afhænge af, om du skal have et abonnement oveni, hvor du bliver kontaktet, hvis din bil pludselig bevæger sig til usandsynlige destinationer.

Uanset om du går all in og vælger den dyreste løsning, eller du går efter en lidt billigere løsning, kan en GPS-chip være en rigtig god måde at få din bil tilbage på. Den kan dog ikke forhindre, at tyveriet sker i første omgang. Medmindre du igen, gør opmærksom på, at din bil er GPS-chippet. Som tidligere nævnt kan det igen være med til at have en præventiv virkning.

Tøm bilen, før tyven gør det

Lad vær med at lade værdigenstande ligge synligt fremme i bilen. Dette virker som et forholdsvis lavpraktisk alternativ til en ratlås. Ikke desto mindre vil en bil med synlige værdier fremme være mere attraktiv at bryde ind i, end hvis der ikke er noget, der er værd at stjæle.

Hvis du ikke har foretaget dig nogen forholdsregler i form af at bruge en ratlås til bilen, få eftermonteret startspærre eller noget helt andet, vil din bil som sådan være attraktiv at stjæle. Vælger du samtidig at have værdigenstande fremme i bilen, er dette blot med til at øge risikoen for, at en biltyv stjæler din bi eller blot genstandene i bilen.

Du skal derfor ikke friste dem til at lægge mærke til din bil som en potentiel guldgrube ved at vise alle dine værdigenstande frem på forsædet og på bagsædet. Tag dine værdigenstande med dig, eller gør i det mindste dig selv den tjeneste at pakke dem væk i bagagerummet.

Læs mere om, hvordan du kan sikre din bil imod biltyve.

Tag dine forholdsregler

Dette er blot for at komme med en lille opsang om, hvor stor en betydning det kan have, at du tager dine forholdsregler. Det kan nemlig være med til at mindske risikoen for, at du bliver udsat for et biltyveri. Det er en rigtig øv-situation at stå i, hvis det skulle ske. Det værste er næsten, hvis du ender i situationen, og du kunne have gjort noget anderledes for at have undgået, at din bil blev stjålet.

Om du vælger at benytte dig af en ratlås til din bil eller noget helt andet, det er egentlig underordnet. Det vigtigste er, at du gør et eller andet, da den præventive effekt, kan have en større betydning, end du tror.

Vi har valgt at inkludere flere aspekter i vores test af ratlåse for at give dig de bedste forudsætninger for, at du kan tage dine forholdsregler. Denne test af ratlåse kan derfor være relevant for dig, både hvis du ønsker at finde den bedste ratlås, men også hvis du er interesseret i at høre om supplementer til din ratlås til bilen. Selv den bedste ratlås er nemlig nogle gange ikke nok til at holde tyvene fra din bil.