koer-selv-ferie

Hvert år kører mange danskere selv på ferie – både med og uden campingvogn. Hvis du ikke før har kastet dig ud i en “kør-selv-ferie”, er det dog en meget god idé at finde ud af, hvad man skal være opmærksom på. Der findes nemlig mange forskellige færdselsregler, efterhånden som du bevæger dig gennem Europa, og bilen skal også gerne være i stand til at tilbagelægge de mange kilometer. Læs med her og få gode råd om alt fra de vigtigste papirer, du skal huske, til hvordan du holder god stemning på bagsædet.

Bilferie i Europa

Det er med god grund, at mange danskere vender snuden sydpå, når de kører på ferie. Der findes nemlig et hav af lande, der er ideelle til ferie, men det er også værd at have med i tankerne, hvorvidt du overhovedet kan og må køre der. I Italien og Spanien findes der eksempelvis mange gode omfartsveje, hvor udsigten er meget smukkere end på de traditionelle motorveje. Der er dog stadig nogle regler, der gælder i hvert af de enkelte lande, der virker skøre for os, men du er ikke desto mindre nødt til at overholde dem.

Fælles for kørestilen i Italien, Frankrig, Spanien og Portugal er, at kørestilen er med høj hastighed og hektisk trafik. Vær derfor opmærksom i trafikken – især når I kører i tættrafikerede områder. Desuden er det godt at vide, at du i Italien kun må parkere i højre side, at du ikke må bruge din mobiltelefon på franske tankstationerne, samt at børn under 12 år ikke må sidde på forsædet i Portugal. I Østeuropa, England og resten af Europa har landene også særregler, og du skal derfor sætte dig ind i, hvordan du bedst færdes i de pågældende lande. Du kan læse mere om færdselsregler, bødetakster og andet på FDM.

Hvad skal du have med?

Inden du begiver dig afsted med hele familien, er der nogle ting, du skal have styr på. I nogle lande er det påkrævet, at du har et internationalt kørekort, og så er det jo ærgerligt at komme afsted uden. Medbring desuden altid pas, visum hvis påkrævet, blå sundhedskort og alle relevante papirer på bilen og campingvognen. Det kan desuden blive en stor fordel for dig og familien at planlægge lidt af ruten i forvejen.

Hvis I rejser i højsæsonen, opstår der nemlig ofte kø på motorvejene, og så kan det være rart at have en alternativ rute i baghånden. Det gælder desuden også ift. reservation af campingpladser. Vær ude i god tid i højsæsonen. Derudover bør du tjekke op på bilens dæk, inden I tager afsted, og husk også reservedele til bilen, advarselstrekanter og sikkerhedsveste, hvis uheldet skulle være ude. Hvis I camperer skal I selvfølgelig også huske jeres campingudstyr, og du kan finde en masse udstyr til campingferien lige her.

Ro på bagsædet

Hvis du har børn med camping- eller bilferie, kan de mange timer på bagsædet være noget af en mundfuld for dem. Sørg derfor for at være godt forberedt, så de kan underholde sig selv, imens du finder vej gennem Europa. Hvis børnene har tablets eller telefoner, findes der et hav af både lege- og læringsspil. Disse er oplagte, hvis børnene blot skal underholde sig selv.

Men I kan også tage en masse bøger med, snakke om hvad I kan se ud af vinduet eller sammen have lavet en bil-CD, så I kan skråle med hele vejen til Italien. Det er desuden en god idé for både fører og passagerer, at I jævnligt holder pause, så I kan få noget frisk luft og strække ben.

Tilbage er der bare at ønske en rigtig god tur!